Формативно оценување во услови на настава на далечина – вебинар

Фондацијата Метаморфозис ве поканува да бидете дел од вебинарот Формативно оценување во услови на настава на далечина, со почеток во 15:30 часот, на 20 мај (четврток), 2021 година.

Image by Alexandra_Koch from Pixabay

Обучувач на овој вебинар е Александра Блажевска, дипломиран професор по хемија, наставник по хемија и природни науки во ООУ „Јан Амос Ко­мен­ски“, Скопје со десетгодишно работно искуство како наставник. [Read more…]

ИКТ Комора: Дигитализацијата на образованието треба да биде инклузивен процес

Информациските и комуникациските технологии, ако се користат на соодветен начин, можат да придонесат за значително подобрување на квалитетот на животот, работата и на создавање нови вредности, со што се оправдуваат напорите за имплементација на овие технологии. Ова го посочува Саша Огненовски од ИКТ Комората на Македонија, а во врска со полемиките во јавноста околу воведување на дигитализација на учебниците во образовниот процес.

[Read more…]

Новиот закон предвидува да има и инклузивни учебници, достапни и за учениците со оштетен вид

Новиот Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали кој на предлог на МОН неделава беше усвоен од страна на Владата, предвидува секоја книга што ќе ја има во хартиена верзија, да има и аудио верзија, а МОН ќе може да ја печати и на Брајово писмо за децата со оштетен вид, рече министерката за образование и наука Мила Царовска во гостувањето на телевизија Сител.

[Read more…]

Приватност 2.0 – Заштите ја вашата приватност онлајн

Фондацијата Метаморфозис ве поканува да бидете дел од вебинарот Приватност 2.0 – Заштитете ја вашата приватност онлајн, со почеток во 15:30 часот, на 22 април (четврток), 2021 година.

[Read more…]

За 23 отсто опаднал бројот на ученици во средно образование во последните осум години (инфографик)

За 23 отсто или 20.309 ученици се намалил бројот на ученици во средно образование во последните осум години. Ако се земе просечен број на еден клас од 30 ученици, овој број на ученици би оформиле 676 класови.

Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека на крајот на учебната 2012/2013 биле регистрирани вкупно 88.582 додека пак, минатата 2019/2020 година биле евидентирани 68.273 ученици.

[Read more…]