Европски услови за практична настава во ОУТУ „Ванчо Питошески“ во Охрид

Учениците од стручните угостителски смерови во ОУТУ „Ванчо Питошески“ во Охрид во иднина ќе имаат посовремени услови за следење на практичниот дел од наставата благодарение на новиот современ кабинет кој беше опремен неодамна.

Кабинетот располага со стандардна угостителска опрема, нагледни средства, наставни помагала и компјутерска опрема кои значително ќе придонесат за поефикасна обука и подобрување на квалитетот на ученичката пракса. [Read more…]

Безбедна и приватна онлајн настава – вебинар

Фондацијата Метаморфозис ве поканува да бидете дел од вебинарот Безбедна и приватна онлајн настава, со почеток во 15:30 часот, на 28 јануари (четврток), 2021 година.

Ги покануваме сите заинтересирани од наставниот кадар, стручните служби, училишниот менаџмент, но и родителите/старатели на ученици да се пријават за учество на следниот линк за пријавување. Обуката ќе трае околу час и половина, и учесниците ќе имаат можност за дискусија со предавачите, и поставување прашања на темите од обуката. [Read more…]

Второто полугодие ќе продолжи да се спроведува со комбинираниот модел

Министерката за образование и наука Мила Царовска соопшти дека второто полугодие продолжува по истиот модел досега, кој според неа се покажал успешен во првото полугодие.

„Она што е позитивен пример не треба да го менуваме и сметам дека второто полугодие ќе продолжи да се спроведува со комбинираниот модел и дека оваа учебна година ќе ја завршиме според успешно воспоставениот модел“, рече министерката Царовска во гостувањето на ТВ Клан.

[Read more…]

Најава за бесплатни онлајн обуки: заштита на лични податоци, дигитални вештини, создавање ООР

Изминатите неколку месеци, сите што се на некој начин вклучени во образовниот процес се соочија со низа предизвици и потешкотии, кои досега не можеа да се замислат, ниту пак некој се подготвувал за такво нешто. Покрај наставниците и наставничките, одделенските како и предметните наставници, тука се вбројуваат и родителите/старателите, училишниот менаџмент и самите ученици.

Големите и ненадејни промени кои започнаа во март 2020 година, а дел од нив и сè уште траат, доведоа до тоа речиси сите вклучени во процесот во одреден момент да почувствуваат лутина, фрустрираност, и општо незадоволство од тоа како се одвиваат работите, како и незадоволство од постигнатите резултатите.

[Read more…]

Инклузивното образование зависи од подготвеноста на заедницата да ги почитува човековите права

Обуки на наставниците со практична и теоретска настава за работа со деца со попреченост, поголема вклученост на дефектолозите и другите стручни лица како образовни асистенти, задолжителна едукација на факултетите за идни наставници и професори, но и воведување на асистивна технологија се дел од препораките на наставниците за подобрување на инклузивното образование на денешниот онлајн научен собир на тема „Воспитувањето и образованието на децата со посебни потреби – можности, програми и перспективи“ кој го организираше Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност од Скопје.

[Read more…]