Создавање и споделување отворени образовни ресурси – вебинар

Фондацијата Метаморфозис ве поканува да бидете дел од вебинарот Создавање и споделување отворени образовни ресурси, со почеток во 15:30 часот, на 23 февруари (вторник), 2021 година.

[Read more…]

Владата ќе се задолжи 21,5 милиони евра за унапредување на основното образование

Собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска ќе го разгледува предлог-законот за задолжување на Република Северна Македонија со заем кај Меѓународната банка за обнова и развој – Светска банка по договор за заем за финансирање на проектот за унапредување на основното образование, по скратена постапка.

[Read more…]

Календар на серија бесплатни, онлајн обуки од ООР!

Почитувани, на овој линк можете да го погледнете календар за серијата бесплатни, онлајн обуки, кои ќе се спроведат во рамки на проектот Отворени образовни ресурси за оваа учебна година. За точните датуми, времетраењето, и пријавувањето за секој вебинар, ќе бидете дополнително известени. Ве покануваме да не следите и на нашата Facebook страницата (Отворени образовни ресурси) каде навремено ќе бидете известувани за пријавувањето, и воедно ќе можете да ги следите вебинарите во живо преку истата.

Приватноста во онлајн наставата – вебинар

Фондацијата Метаморфозис ве поканува да бидете дел од вебинарот Приватноста во онлајн наставата, со почеток во 15:30 часот, на 09 февруари (вторник), 2021 година.

Ги покануваме сите заинтересирани од наставниот кадар, стручните служби, училишниот менаџмент, но и родителите/старатели на ученици да се пријават за учество на следниот линк за пријавување. Обуката ќе трае час и половина, и учесниците ќе имаат можност за дискусија со предавачите, и поставување прашања на темите од обуката. [Read more…]

Поддршка од 93 граѓански организации за родовата рамноправност во основно образование

Вкупно 93 граѓански организации изразија поддршка за приоретизирањето на родовата рамноправност и на заштитата од дискриминација и насилство во предлог-концепцијата за реформи во основното образование.

Како што соопштија денеска од ХЕРА, интеграцијата на родовите прашања во основното образование несомнено ќе влијае на подолг рок врз намалување на родовите стереотипи кај децата и врз градењето на инклузивно и поправедно општество кое за повеќето граѓани е од национален интерес. [Read more…]