Обучени 14 наставници што ќе предаваат Сеопфатно сексуално образование

Од претстојниот септември, во образовниот систем влегува нов наставен предмет Сеопфатно сексуално образование. Предметот, кој всушност станува дел од основното образование, се воведува во деветто одделение. Оваа новина предизвика низа реакции во јавноста, а се ширеа и лажни вести со цел јавноста да се заплаши и доведе во заблуда. Дилемите и нејасностиите ги разјаснија одговорните во Бирото за развој на образованието (БРО), од каде што најавија дека предметот сексуално образование ќе биде изборен, односно со доброволно учество на учениците врз основа на претходно спроведена анкета и со потврдена согласност од страна на нивните родители.

Всушност, се работи за пилот-прoект кој ќе опфати четири училишта, „Јан Амос Коменски“ во Карпош, „Кузман Шапкарев“ во Кисела Вода, „Лирија“ во Чаир и „Братство Мигени“ во Тетово. [Read more…]

„Доза среќа“ со златен медал и специјална награда на Светскиот натпревар за наука, животна средина и инжерество

Македонскиот тим од Здружението Дневен центар „Доза среќа“ на Светскиот натпревар за наука, животна средина и инженерство (WSEEC) на крајот од јуни освоија златна медала и специјална награда за нивниот проект „Influence of active components of solutions of herbal plants from certain ecological sites and their application in the treatment of certain infectious diseases“, којшто добри одлични оценки од жири комисијата. По тој повод, овие млади таленти и иноватори. кои се натпреваруваа со 288 тима од 21 земја во Индонезија, вчера се сретнаа со скопскиот градоначалник Петре Шилегов.

Фотографија: Град Скопје [Read more…]

Лекции на босански, турски и српски јазик: да создаваме отворени образовни ресурси!

Во рамки на проектот Отворени образовни ресурси во текот на изминатата учебна 2020/2021 се одржа серија вебинари кои беа одлично посетени од страна на наставниот кадар од нашата земја.

Учесниците кои навремено се регистрираа за вебинарите имаа прилика да ги проследат содржините во живо, и можност да поставуваат прашања кон обучувачите, меѓутоа и самите снимки од вебинарите се достапни на нашата фејсбук страница, и може да се погледнат во секое време.

[Read more…]

Од годинава студентите и учениците ќе добиваат зголемени стипендии

Социјалните стипендии за студентите ќе се зголемат двојно, односно од 3.000 денари на 6.050 денари месечно, додека ученичките кои се движеа од 2.000 до 2.970 денари, се зголемуваат во просек за 11 отсто и сега ќе изнесуваат 3.500 денари месечно. Ова го соопшти министерката за образование Мила Царовска на денешната средба со ученици и студенти.

Студентите на природните науки – хемија, физика и математика, пак, ќе добиваат стипендии во висина од 18.000 денари поради тоа што овие кадри се дефицитарни. [Read more…]

Едукативна плејлиста – вебинари отворени образовни ресурси за учебна 2020/2021

Проектот Отворени образовни ресурси (ООР), чиј реализатор е Фондацијата Метаморфозис, спроведе серија од онлајн обуки (вебинари) во текот на изминатата учебна година. Снимките од вебинарите се организирани во плејлиста, достапни за гледање преку нашата Facebook страница, на https://www.facebook.com/oermacedonia, и ве покануваме истите да ги погледнете!

[Read more…]