Тројца од четворица учители во САД велат дека отворените образовни ресурси се користат повеќе и од учебниците

14875f9TES Global“, компанијата за дигитално образование и дом на најголемата мрежа на онлајн учители во светот, неодамна ги објави резултатите од нивната втора годишна анкета на тема: Учителите и технологијата. Спроведена во јануари и февруари 2016, анкетата собираше ставови за технологијата во училниците од речиси 1,000 учители во САД. [Read more…]

Амазон ќе лансира бесплатна алатка за полесен пристап за наставниците до отворени образовни ресурси

book_publishingАмазон, една од компаниите која ја поддржува кампањата #GoOpen на Министерството за образование на САД, минатиот месец објави дека тестира алатка која би им помогнала на наставниците да најдат и користат отворени образовни ресурси (ООР). [Read more…]

Започнува Недела на отворено образование 2016

oew2016Неделата на отворено образование, која оваа година се одвива од 7 до 11 март, претставува глобален настан кој има за цел да го покрене интересот за бесплатно и слободно споделување во образованието и придобивките кои учителите и учениците би ги имале со истото. [Read more…]

Апел до Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје по повод објавувањето на Правопис на македонскиот јазик

oer logce transparentno

Минатата недела беше промовиран новиот „Правопис на македонскиот јазик“ од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје, кој е достапен за купување во печатена верзија. Со оглед на тоа дека се работи за образовно средство изработено со јавни пари, постои одлична основа тоа издание да биде достапно до целата јавност во дигитална форма, преку интернет, во форма на отворен образовен ресурс. [Read more…]

Победници на изборот за Нај ООР наставник за 2015 година

На изборот за Нај ООР наставник за 2015 година, кој траеше до 31 јануари 2016 година, во кој учествуваа 9 наставници, а својот глас го дадоа 589 гласачи, за Нај ООР наставници беа избрани:

  • Роза Китрозоска, ООУ „Единство“ Октиси, Струга – изгласана од членовите на Алијансата за ООР
  • Тања Метикош, ООУ „Дане Крапчев“ Скопје – избрана од стручна жири комисија

Наградата за победниците на изборот е учество на втората Едуконференција за наставници и информатичари 2016 која ќе се одржи во периодот 1 – 3 април, 2016 година во Хотел Дрим, Струга.