Coursera – зачеток на револуција во онлајн-образованието

Coursera – зачеток на револуција во онлајн-образованиетоВеќе се наѕира она што Бил Гејтс го предвиде околу иднината на образованието. Имено, во текот на едно интервју во 2010-та година, тој изјави дека за 5 години, најдоброто образование  во светот ќе можете да го стекнете на интернет. Истовремено, Гејтс предвиде и бавна смрт на универзитетите засновани на локација, односно прибирањето на студентите во кампуси и сл. Платформата Coursera е токму олицетворението на застареноста на конвенционалното образование.

[Read more…]

Образовни видеа на МОН

Во изработка на Министерството за образование и наука на располагање за слободна употреба во образовни цели, за остручување на заинтересирани лица, како и за образовен процес со лица со посебни потреби, достапна за слободно користење е видео базата „eduvideo.mon.gov.mk“. Tука можете да најдете голем број видео содржини за различни степени на образование и остручување, и за различни области.