Архимедова сила или потисок


Линк до ресурсот: Ресурс
Прикачен од: Аида Петровска
Автор: Аида Петровска
Опис: Архимедова сила или потисок е силата со која флуидот дејствува на потопеното тело во него, настојувајќи да го истисне телото од него.
Солената вода е погуста од слатката вода, а со тоа и потисокот во солената вода е поголем.
Област: Природни науки
Предмет: Физика
Ниво на образование: Основно
Јазик: Македонски
Тип на ресурс: Предавање
Формат: Видео
Лиценца: Целосна слобода, само наведи го авторот
Број на преземања: 632
Рејтинг: