Тројца од четворица учители во САД велат дека отворените образовни ресурси се користат повеќе и од учебниците

14875f9TES Global“, компанијата за дигитално образование и дом на најголемата мрежа на онлајн учители во светот, неодамна ги објави резултатите од нивната втора годишна анкета на тема: Учителите и технологијата. Спроведена во јануари и февруари 2016, анкетата собираше ставови за технологијата во училниците од речиси 1,000 учители во САД. [Read more…]

Амазон ќе лансира бесплатна алатка за полесен пристап за наставниците до отворени образовни ресурси

book_publishingАмазон, една од компаниите која ја поддржува кампањата #GoOpen на Министерството за образование на САД, минатиот месец објави дека тестира алатка која би им помогнала на наставниците да најдат и користат отворени образовни ресурси (ООР). [Read more…]

Започнува Недела на отворено образование 2016

oew2016Неделата на отворено образование, која оваа година се одвива од 7 до 11 март, претставува глобален настан кој има за цел да го покрене интересот за бесплатно и слободно споделување во образованието и придобивките кои учителите и учениците би ги имале со истото. [Read more…]

Апел до Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје по повод објавувањето на Правопис на македонскиот јазик

oer logce transparentno

Минатата недела беше промовиран новиот „Правопис на македонскиот јазик“ од Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје, кој е достапен за купување во печатена верзија. Со оглед на тоа дека се работи за образовно средство изработено со јавни пари, постои одлична основа тоа издание да биде достапно до целата јавност во дигитална форма, преку интернет, во форма на отворен образовен ресурс. [Read more…]

Победници на изборот за Нај ООР наставник за 2015 година

На изборот за Нај ООР наставник за 2015 година, кој траеше до 31 јануари 2016 година, во кој учествуваа 9 наставници, а својот глас го дадоа 589 гласачи, за Нај ООР наставници беа избрани:

  • Роза Китрозоска, ООУ „Единство“ Октиси, Струга – изгласана од членовите на Алијансата за ООР
  • Тања Метикош, ООУ „Дане Крапчев“ Скопје – избрана од стручна жири комисија

Наградата за победниците на изборот е учество на втората Едуконференција за наставници и информатичари 2016 која ќе се одржи во периодот 1 – 3 април, 2016 година во Хотел Дрим, Струга.

Одржана презентација на Анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси

^4D8C791881A7CAD7136C844AD473586E4C35883CC1209E8DFF^pimgpsh_fullsize_distrНа 26.01.2016 година, со почеток во 11.00 часот, во Центарот за конференции и студии при Националната и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски – Скопје, се одржа презентација на Анализата на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси. [Read more…]

Гласањето е отворено!

^15CBB72CFC35885FBA01A40A9C12EBCA3525CEFA7DD940C171^pimgpsh_fullsize_distr

Aнализа на законската рамка за образование и на можностите за вклучување на отворените образовни ресурси

Snap1Оваа анализа е мотивирана од неколкугодишната работа на полето на отворени образовни ресурси и препораките добиени од работната група за отворени образовни ресурси составена од членовите на Алијансата за ООР. Анализата го опфаќа законот за основно образование, закон за средно образование, закон за учебници за основно и средно образование, закон за авторско право и сродни права, а овозможува согледување на состојбите, изведување заклучоци и препораки за можно регулирање на отворените образовни ресурси во овие закони. [Read more…]

Презентација: Анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси

Snap1На 26.01.2016  година (вторник), со почеток во 11.00 часот, во Центарот за конференции и студии при Националната и универзитетска библиотека Св. Климент Охридски – Скопје, ќе се одржи едночасовна презентација на Анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси.

Ве молиме да го регистрирате вашето присуство на настанот преку пополнување на формуларот за регистрација најдоцна до 10.00 часот, 25.01.2016 година. [Read more…]

Нашата прва библиотека – збирка на 20 сликовници за деца

Snap1Во септември оваа година, проектот на УСАИД „Со читање до лидерство“ ја промовираше „Нашата прва библиотека“ – збирка од 20 наслови сликовници за деца. Оваа збирка сликовници во печатена форма е дистрибуирана до сите училишта, а сликовниците се прилагодени и во аудио-дигитална форма и се  достапни во дигиталната библиотека на македонски и албански јазик. Текстот и илустрациите се изработени од автори од повеќе од 30 земји, а во сликовниците се обработуваат најразлични теми релевантни за децата, како што се пријатели и другарство, родители и семејство, чувства, наука, лица со посебни потреби/ маргинализирани групи, различни земји и култури итн. [Read more…]