Отворени образовни ресурси помеѓу препорачаните алатки за дигитално учење на УНИЦЕФ

Заложбите за квалитетно, отворено, и бесплатно образование за сите, преку користење на слободни и отворени образовни ресурси ги делат повеќе организации и поединци во светот. Претставништвото на UNICEF во С.Македонија е една од тие организации. УНИЦЕФ С.Македонија одржуваат нивна листа на препорачани бесплатни дигитални алатки за учење на далечина, како поддршка за сите едукатори кои во овој период се приморани наставата да ја изведуваат онлајн, и истата во добар дел е оставена на нивната креативност и иницијатива. На оваа листа беше додадена и нашата веб страница, http://oer.mk/, како платформа за соработка и споделување на отворени образовни ресурси. [Read more…]

Станете потписник на Декларацијата за ООР – поддржете го отвореното образование и отворените образовни ресурси

Близу 600 професионалци и 20 организации во нашата држава ги поддржуваат концептите на отворенo, квалитетно образование за сите. Меѓу нив, наставници, наставнички, професори, медиуми, новинари, едукатори, невладини организации, итн. Тоа што е заедничко за сите нив е што тие се потписници, и ја поддржуваат, Декларацијата за ООР на Македонија.

[Read more…]

Квалитетно онлајн образование со користење на Отворени образовни ресурси

Тимот на Отворени Образовни Ресурси во рамки на Фондацијата Метаморфозис од Скопје ги повикува сите наставнички, наставници, целиот наставен кадар, и стручните служби во училиштата на заедничка солидарност и акција. Квалитетното образование за сите ученици не смее да биде запоставено и во околностите во кои се наоѓаме денес. Преку користење, но и споделување на нашите образовни ресурси (лекции, вежби, презентации, итн.), се осигуруваме дека сите ученици добиваат слободно, бесплатно, но и квалитетно образование – без оглед на нивното место на живеење, социјален статус, или јазикот на наставата.

Во таа насока, веб страницата на Отворени образовни ресурси ќе остане слободна и бесплатна за користење, и ќе служи како локација каде наставниците и наставничките можат да отворат свој профил, прегледаат и превземат ресурси, но и да прикачат свои, соодветни лиценцирани, односно, отворени и бесплатни за користење во настава.

изворна фотографија на Plush Design Studio, @plushdesignstudio

[Read more…]

Кој не се плаши од дигиталното образование? Естонија ги споделува своите алатки за дигитално образование

Естонија, држава лидер за образование во Европа (бр. 1 на тестот ПИСА во Европа), објави дека сака да ги сподели сите свои алатки за дигитално образование за поддршка на образовните системи на другите земји за време на кризата КОВИД-19. Списокот на алатки кои се меѓународно достапни се тука: http://education-nation.99math.com/

Од денес, сите училишни објекти во Естонија се затворени. Наставата и учењето се префрлени на Интернет.

„Кој не се плаши од дигиталното образование? Учењето и предавањето дигитално се предизвик дури и во нормални околности. Сепак, за време на појавата на КОВИД-19, дигиталното образование е единствената опција “, рече Март Лајдметс, генерален секретар на Министерството за образование и истражување на Естонија.

[Read more…]

ФИНКИ и Карпош продолжуваат со онлајн едукација

Откако минатата недела образовниот процес „паузираше“ поради пандемијата, оваа недела ќе продолжи онлајн.

Пандемијата на коронавирусот мината недела ги затвори училиштата, средните школи и факултетите, но и покрај опасноста најголем дел од децата не беа во карантин. Со оглед на тоа дека барем во моментов кризата не изгледа дека ќе заврши за кратко време, најголем дел од образовните институции бараат нов начин за продолжување на наставата. Прв избор се чини дека ќе биде онлајн наставата, но и дел едукативните програми кои бидат достапни преку традиционалните медиуми како телевизијата.

[Read more…]