Академиците лансираат веб-локација со торенти за споделување научни трудови и збирки од податоци

Истражувачите од Универзитетот во Масачусетс лансираа веб-локација со торенти што им овозможува на академиците да споделуваат научни трудови и збирки од податоци.

AcademicTorrents на истражувачите им обезбедува стабилна и децентрализирана платформа за споделување на нивните дела со колегите, како и со остатокот од светот. Во моментов, веб-локацијата индексира повеќе од 1,5 петабајти податоци, вклучувајќи ја и мапата на NASA од планетата Марс. [Read more…]