„Предизвици во отвореното и онлајн образованието во Република Северна Македонија“ во рамки на конференцијата PUBMET2020

Во периодот 16-18 септември 2020 година се одржа седмата по ред PUBMET конференција на која се презентираа иновативни пристапи, добри практики и идни предизвици во комуникацијата и издаваштвото во отворената наука. На 18.09.2020 година, Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис беше организатор на сесијата за „Предизвиците во отвореното и онлајн образованието во Република Северна Македонија“.

Сесијата ја обмисли и ја модерираше г. Бардил Јашари, извршен директор на Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис кој има долгогодишно искуство во областа на новите технологии, медиумите, граѓанскиот активизам и е-владеењето. Тој заедно со своите соговорници даде осврт за состојбите во научно истражувачката област, културните и психолошките аспекти на онлајн учењето и за предизвиците во онлајн наставата во основното образование. На сесијата зборуваа Зоран Јаневски, Економски институт – Скопје, Проф. Сеад Џигал, Меѓународен Балкански Универзитет – Скопје и Гоце Арсовски, Фондација за интернет и општество – Метаморфозис.

[Read more…]

Истражување: состојбите и предизвиците за спроведување онлајн настава во основните училишта

Како последица на кризата, во изминатиот период неминовно опадна квалитетот на образованието што го добиваа учениците во основното образование, но не за сите ученици подеднакво. Постоечките економски нееднаквости кои беа пречка и пред самата криза, уште повеќе се заострија и дополнително придонесоа за разликата во квалитетот на образованието. За жал, во РСМ сè уште постојат училишта во кои интернет-пристапот е несоодветен, а ИКТ-инфраструктурата е во лоша состојба или пак воопшто ја нема.

 

[Read more…]

Што ќе овозможи националната платформа за онлајн-настава?

Според распоредот, секој наставник ќе ја одржува наставата. Така ќе се избегне хаосот – кој, каде и кога сака да одржува час, велат експерти за Факултети.мк

                                       Image by Christos Giakkas from Pixabay

[Read more…]

Ковид-19 ни покажува зошто ни треба цврст образовен систем

Последиците од пандемијата со ковид-19 недвосмислено покажаа оти нашата држава треба да научи дека планирањето на инвестициите во образованието значат многу. Голем е предизвикот да се започне учебната година на ваков начин, со ресурсите кои и досега ги имаа училиштата, бидејќи екстра ресурси, нема. [Read more…]

Скратениот број часови овозможува учебната година да почне од октомври

Димензионирањето на политиките учебната година да почне малку подоцна, е поради скратениот број на часови, со што организираноста на учебната година е поставена да може таа да почне од први октомври. Како пример за ова мандатарот за состав на новата Влада и поранешен премиер Зоран Заев го посочи функционирањето на некои од приватните училишта кои и порано годината ја започнувале во октомври. Тој потврди дека интенцијата е со физичко присуство во училниците учебната година да започне прво од пониските одделенија.

[Read more…]