Сојузот на средношколци ја поздрави одлуката за отворање на училиштата и настава со физичко присуство

Сојузот на средношколците денеска одржа состанок со министерката за образование и наука Мила Царовска, на кој ја поздравија одлуката на Владата за започнување на новата учебна година со физичко присуство. Тие го споделија заедничкиот став со министерството дека отворањето на училиштата под здравствени протоколи е најдобра опција за сите ученици.

„Задоволни сме од донесената одлука, бидејќи ние и минатата учебна година се залагавме училиштата да останат отворени. Се надеваме дека сите заеднички со почитување на мерките за заштита и протоколите ќе придонесеме за настава во училишни клупи колку што е можно подолго“, изјави Лука Павиќевиќ, претседател на Сојузот на средношколците.

Министерката Царовска истакна дека учениците се еден од најважните партнери на МОН во креирањето на образовните политики, но и мерките за заштита. Апелираше средношколците, наставниот кадар и раководствата на училиштата доследно да ги почитуваат овие мерки и да придонесат до сопственото и до здравјето на најблиските.

За целосниот текст, кликнете тука. Извор: Мета.мк