Студенти на ФЕИТ преку МЕМО практично ќе учат како функционира пазарот на струја

Факултетот за елетротехника и информациски технологии (ФЕИТ) и МЕМО– Националниот оператор на пазарот на електрична енергија, потпишаа Меморандум за соработка, кој ќе им овозможи на студентите од овој факултет да стекнат практично образование и да работат на заеднички развојно истражувачки проекти поврзани со пазарот на електрична енергија.

Според деканот на ФЕИТ, Димитар Ташковски, соработката претставува можност студентите да стекнат практично искуство за функционирањето на пазарот на струја.

„Како факултет, продолжуваме со потпишување нови меморандуми кои ќе овозможат нови аспекти во студирањето на студентите и можности за професорскиот кадар. Ова е можност нашите студенти да научат како функционира пазарот на електрична енергија, како се дефинираат цените и други економски параметри. Тоа е само прв чекор во нашата соработка, која сѐ повеќе ќе се продлабочува“, рече Ташковски.

Управителот на МЕМО, Симон Шутиноски, рече дека Националниот оператор на пазарот на електрична енергија, ќе помогне при создавање и унапредување на идните кадри во областа на електро-енергетиката.

За целосниот текст, кликнете тука. Извор: Мета.мк