Повлечен е Предлог-законот за учебници, од Влада велат дека го враќаат на јавна дискусија

Предлог-законот за учебници и други наставни и дидактички материјали во основното и средното образование е повлечен, објави на Фејсбук иницијативата „Учебници и настава мора да има“, која побара и референдум за законот кој ја отвора можноста за воведување дигитални учебници. Од иницијативата ова го нарекоа победа, додека истовремено од Владата и Министерството за образование појаснуваат дека не се откажуваат од носење на законот, туку го ставаат на јавна дискусија.

Од Иницијативата посочија дека дописот го добиле од Собранието потпишан од претседателот Талат Џафери, со кој тој ги информира дека Владата го повлекува предложениот закон.
Од Владата и МОН пак појаснуваат дека законот е ставен на јавна дискусија, по што ќе биде повторно вратен во Собрание, без да прецизираат кога е планот тоа да се случи.

„Во таа насока, информираме дека предлогот на Закон за учебници и други наставни и дидактички материјали во основното и средното образование ќе биде повторно достапен за јавна дискусија и за вклучување на оние поединци, групи и здруженија на граѓани кои не успеаја досега да се произнесат и да дадат свој предлог и или сугестија за усвојување на најдобрата верзија во интерес на поквалитетен воспитно – образовен процес, по што конечниот текст на законот, кој ќе се креира по целосно исцрпување на придобивките од јавната дебата, ќе биде доставен во Собрание“, стои во одговорот на МОН и Влада до Радио МОФ.

За целосниот текст, кликнете тука. Извор: Радио МОФ