Од годинава студентите и учениците ќе добиваат зголемени стипендии

Социјалните стипендии за студентите ќе се зголемат двојно, односно од 3.000 денари на 6.050 денари месечно, додека ученичките кои се движеа од 2.000 до 2.970 денари, се зголемуваат во просек за 11 отсто и сега ќе изнесуваат 3.500 денари месечно. Ова го соопшти министерката за образование Мила Царовска на денешната средба со ученици и студенти.

Студентите на природните науки – хемија, физика и математика, пак, ќе добиваат стипендии во висина од 18.000 денари поради тоа што овие кадри се дефицитарни.

Царовска соопшти и дека по десет години, повторно ќе бидат стипендирани и студентите кои се запишани на магистерски и докторски студии на факултетите во земјава. Таа додаде дека за првпат има враќање на стипендирањето на втор и трет циклус на студии во државата, бидејќи досега овие стипендии оделе надвор од државата што создавало одлив на младите мозоци.

„Десет месеци интензивно работиме преку „Млади МОН“ да постигнеме политики кои ќе бидат во интерес на подобрување на ученичкиот и студентскиот стандард. На тој начин вложуваме во младите, а за секоја држава најисплатлива инвестиција е онаа во децата и во младите затоа што тие ја креираат понатаму нашата иднина на која сите треба да се надеваме да биде подбра“, истакна Царовска.

За целосниот текст, кликнете тука. Извор: Мета.мк