Порталб: Нејаснотии во врска со сексуалното образование, објаснување каква ќе е содржината на предметот [видео]

Во рамките на реформите во основното образование што министерката за образование и наука Мила Царовска ја претстави на крајот на минатата година е и воведувањето на сексуалното образование како изборен предмет за деветто одделение. Овој чекор наиде на критики и противења од група родители кои и протестираа. Со цел да се разјасни која ќе биде вистинската содржина на сексуалното образование и дали нашето општество е подготвено за ваква тема, разговаравме со сексуалната воспитувачка од невладината организација „ХЕРА“ Елена Савеска, пишува Порталб.мк.

Веднаш по претставувањето на планот на Министерството за образование и наука за реформите во основното образование од страна на министерката Мила Царовска, имаше реакции од група родители кои бараа отстранување и на дигитализацијата и на сексуалното образование од изборните предмети.

Фејсбук групата „Учебници и настава мора да има“, која брои близу 80.000 членови, поднесе вкупно 8 барања во врска со предложените реформи за основното образование, а основачот на групата Драгана Спасевска се состана со државните лидери, но компромис не е пронајден.

Дополнително, на социјалните мрежи се шират голем број дезинформации за можната содржина на темата сексуално образование, а Министерството за образование и наука честопати ги демантира истите.

За целосниот текст на македонски, кликнете тука, за албанска верзија кликнете тука. Извор: Порталб.мк, Мета.мк