МОН за Телма: Нема да има јавна расправа за образовните реформи, секој може да достави свои забелешки, коментари и предлози до 20 јануари

За Националната стратегија за „Едно општество за сите“ беа организирани осум дебати, за образовните реформи нема да има ниту една.

Нема да биде овозможено директно соочување на аргументите на бројните образовни институции кои се спротивставија на новата концепција за основно образование.Овој заклучок произлегува од долгиот одговор на МОН, на прашањето на Телма, дали и кога се планира јавна расправа за концепцијата? За нив, под јавна дебата се подразбира самото тоа што концепцијата е јавно достапна на интернет страницата на министерството и можат да се доставуваат забелешки на мејл.

Самата нацрт концепција е направена врз основа на анализи, меѓународни и домашни истражувањеа и експертски мислења и ставови од наставници кои посочуваат дека се потребни реформи во основното образование. Ова значи дека од самиот почеток на подготовка, концепцијата се прави во широк и консултативен процес. Јавната дебата за новата Концепција за основно образование е во тек од средината на декември и ќе продолжи да тече во наредниот период, велат од Министерство за образование.

Јавна дебата за нив е и тоа што презентацијата ја следеле сите директори на основните училишта и по еден предметен наставник, а на Јутјуб ја имаат прегледано над 16.000 лица. Наведуваат и подолг список на досега одржани консултации со претставници на релевантни институции, универзитетски професори, наставници, но и родители и ученици. Тврдат дека, од самиот почеток се вклучени раководството на СОНК и меѓународни организации, а одржана е и онлајн конференција со професори и наставници. Повторуваат дека, секој може да достави свои забелешки, коментари и предлози до 20 овој месец, но се потенцира дека ќе бидат земени предвид само ако со нив се подобри концепцијата. Како што дознаваме, забелешки доставиле сите релевантни институти и факултети, но никој не добил одговор.

За целосниот текст, кликнете тука. Извор: Telma.com.mk