Паметна инвалидска количка која се управува со окото – проект на младите херои Мартин, Давид и Благојче

„From Zero To Hero“ (Од нула до херои) – вака гласи името на тимот кој сè почесто се среќава во медиумите, а од кој дел се студентите Мартин Динев, Давид Лазароски и средношколецот Благојче Павлески. Освен тимот, нив тројца ги спојува и заедничката желба да им помогнат на другите луѓе.

Плод на нивната соработка и вложен труд е проектот за паметна инвалидска количка, која значително би им го олеснила животот на лицата со физичка попреченост, како и на семејствата со кои живеат овие лица.

Во разговор за „Мета.мк“, Мартин Динев ја раскажува нивната приказна и ги објаснува идејата и начинот на функционирање на технологијата позади паметната инвалидска количка.

Тој вели дека претходник на создавањето на тимот „From Zero To Hero“ било формирањето на нивното пријателство, кое се случило на еден од настаните кои често ги посетувале. Младинскиот предизвик Generation Unlimited, чија цел била дигитална инклузија на сите членови во општеството, бил првиот настан каде тие постигнале заеднички резултати.

За целиот текст, кликнете тука. Извор: Мета.мк