Од следење настава од педалинка, до играње видео игри за време на предавање – како се злоупотребува онлајн наставата?

На први октомври во повеќе училишта започна учебната година со настава од далечина преку националната платформа schools.mk, каде учениците ги слушаат и гледаат предавањата на нивните наставници и професори. Но, новиот начин на одвивање на наставата значеше и нови предизвици со кои ќе се соочат како учениците, така и нивните учители, но и целокупниот образовен систем.

А проблемите веќе можат да се видат две недели по започнувањето на учебната година. Додека на почетокот имаше поплаки за проблеми од техничка природа, лоша интернет конекција и преоптовареност на националната платформа, сега се евидентни примери на злоупотреби на платформата и на онлајн наставата од страна на самите ученици.

Мета.мк во соработка со Инстаграм профилот @studentarijamk, ги праша учениците и студентите дали за време на нивните онлајн часови постојат злоупотреби на новиот модел на настава. Добиените одговори од повеќе ученици укажуваат на различни злоупотреби, кои во одредени случаи одат во крајности.

За целосниот текст, кликнете тука. Извор: Meta.mk