Кој не се плаши од дигиталното образование? Естонија ги споделува своите алатки за дигитално образование

Естонија, држава лидер за образование во Европа (бр. 1 на тестот ПИСА во Европа), објави дека сака да ги сподели сите свои алатки за дигитално образование за поддршка на образовните системи на другите земји за време на кризата КОВИД-19. Списокот на алатки кои се меѓународно достапни се тука: http://education-nation.99math.com/

Од денес, сите училишни објекти во Естонија се затворени. Наставата и учењето се префрлени на Интернет.

„Кој не се плаши од дигиталното образование? Учењето и предавањето дигитално се предизвик дури и во нормални околности. Сепак, за време на појавата на КОВИД-19, дигиталното образование е единствената опција “, рече Март Лајдметс, генерален секретар на Министерството за образование и истражување на Естонија.

Додава дека тие во Естонија, работиме по ИКТ, имаме голем број на решенија кои целосно го поддржуваат учењето од далечина.

„Ние сме подготвени да ги споделиме најдобрите практики и решенија на Естонија со земјите што имаат потреба. На крајот на краиштата, обезбедувањето образование е неопходно за одржливо општество “, додаде Лајдметс.

Извор: Министерството за образование на Естонија.