Складиштето за отворено знаење на Светска Банка воведува дизајн прилагоден за мобилни телефони

Со цел да остане во чекор со брзиот пораст на корисници на мобилни ширум светот, Светска Банка повторно го лансираше Складиштето за отворено знаење – портал со отворен пристап до публикациите и истражувањата на банката – на надградена платформа, посебно прилагодена за мобилна употреба. Повторно лансираната веб-локација, содржи прилагодлив веб-дизајн кој автоматски се адаптира на големината на екранот на било која направа – без оглед дали се работи за десктоп компјутер, лаптоп, таблет или паметен телефон. [Read more…]

Лансиран re3data.org – регистар на складишта за податоци од истражувања

Се поголем број на универзитети и истражувачки организации започнуваат да создаваат складишта за податоци од истражувања со цел да дозволат постојан пристап во сигурна околина до сетовите податоци кои се резултат на истражување во нивните институции. [Read more…]