Низ животот и делата на големите физичари


Линк до ресурсот: Ресурс
Прикачен од: Аида Петровска
Автор: Аида Петровска
Опис: Последните неколку века беа многу плодни за науката. Во 17 век, Исак Њутн ја реши старата контраверза околу природата на силите и движењето со неговите три закони. Во 18 век Бенџамин Франклин го проучи електрицитетот. Во 19 век, Дарвин ја објасни разновидноста на видовите, Максвел ги откри физичките особини на светлината, Менделеев го дефинираше семејството на хемиските елементи. Во 20–ти век ги имавме Никола Тесла и Ајнштајн кои разрешија многу загатки, додека Вотсон и Крик ја дешифрираа молекуларната основа на генетиката и животот.
Област: Природни науки
Предмет: Физика
Ниво на образование: Основно
Јазик: Македонски
Тип на ресурс: Веб-сајт
Формат: Текст или комбиниран ресурс
Лиценца: Целосна слобода, само наведи го авторот
Број на преземања: 456
Рејтинг: