„е-Општество.мк“: Онлајн наставата крие многу ризици за злоупотреба на личните податоци на учесниците

Во онлајн наставата во образованието треба да се креира платформа преку која сите корисници, учениците, наставниците и родителите, ќе ја идентификуваат приватноста и безбедноста и ќе можат да ги контролираат податоците со цел да преземат мерки и да реагираат во случаи на инциденти од злоупотребата на нивните податоци.

Биометриските податоци кои се користат во онлајн наставата, видеа и фотографии при учењето, пишувањето домашни и полагањето и проверката на знаењето, немаат законска подлога за користење и затоа можат да се пренесуваат и споделуваат. Токму затоа е неопходно да се создаде една единствена плаформа која ќе ги вклучува сите аспекти на приватност и на безбедност. Ова го посочи Елена Стојановска од Фондацијата „Метаморфозис“, на денешната работилница насловена како „Отворено дигитално образование во Северна Македонија – придобивки од користењето на ИКТ во образовниот процес“ што ја организираше Фондација Метаморфозис во склоп на 16. Меѓународна конференција е-Општество.мк: „Вклученост и ефективност – доброто владење и интернетот“.

„Сите актери во онлајн процесот во образованието треба да бидат свесни за безбедноста и доверливоста на податоците и заеднички да работат на одредени политики и информации до крајните корисници. Мора да постои правилник за одговорностите кај Министерството за образование и кај училиштата кои ќе ги дефинираат сите аспекти на безбедност при комуникацијата“, рече Стојановска.

За целиот текст, кликнете тука. Извор: Мета.мк