Carryhealthy.com
Pharmshop.biz
Pharmausabuyonline.com
Ivantagehealth.net
ushealthworks.net
orderpharmaonline.com
implantologiadentalepisa.com
Pharmapillsdiscount.com
Lifestore24x7.com
Pharmashopbiz.com
generic viagra cialis levitra cheap
how to buy viagra in canada online
prednisone online kopen
cialis one day online
levitra generico vendita online
where to buy viagra nz
prednisone purchase canada
cheap viagra cialis levitra
levitra generico vendita online
where to buy viagra nz
prednisone purchase canada
cheap viagra cialis levitra
Старите македонски имиња на месеците


Линк до ресурсот: Ресурс
Прикачен од: Аида Петровска
Автор: Аида Петровска
Опис: Старите македонски имиња на месеците биле поврзани со природните циклуси или земјоделските работи кои се случуваат и вршат во периодот на соодветниот месец.
- Јануари се нарекува коложег – месец во кој се горат голем број дрва.
- Февруари се наречува сечко – месец на ледот.
- Март се нарекува цутар – месец на цветањето.
- Април се нарекува тревен – месец на тревата.
- Мај се нарекува косар – месец на косењето трева.
- Јуни се нарекува жетвар – месец на жетвата.
- Јули се нарекува златец – наликува на златен месец.
- Август се нарекува житар – месец на житото.
- Септември се нарекува гроздобер – месец на берењето грозје.
- Октомври се нарекува листопад – месец на паѓањето листови.
- Ноември се нарекува студен – првиот многу студен месец.
- Декември се нарекува снежник – месец на снегот.
Област: Друга
Предмет: Друго
Ниво на образование: Основно
Јазик: Македонски
Тип на ресурс: Брошура
Формат: Текст или комбиниран ресурс
Лиценца: Целосна слобода, само наведи го авторот
Број на преземања: 129
Рејтинг: