Повик за избор на Нај ООР наставник и Нај ООР професор за 2015 година

Edu_Conference_1-454Алијансата за отворени образовни ресурси во Македонија објавува повик за избор на Нај ООР наставник за основно образование и Нај ООР професор за средно образование за 2015 година. Номинирајте го Вашиот омилен наставник, професор или колега кој користи и создава отворени образовни ресурси во наставата! [Прочитај повеќе…]

Повик за учество на Мајкрософт натпревари за наставници

image006

Мајкрософт ги продолжува активностите за поддршка на напорите за подобрување на образованието, инспирирање на учениците и промовирање на иновативноста и организира два државни натпревари кои имаат европска и светска тежина и како и претходните натпревари имаат за цел да ги поттикнат наставниците да воведуваат нови пристапи, проактивно да ги користат новите технологии во образовниот процес и воедно да бидат наградени. [Прочитај повеќе…]

Отворена консултација: Нацрт анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси

отворена консултацијаАлијансата за ООР ве поканува да го дадете вашиот придонес на отворена консултација по повод Нацрт анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси. [Прочитај повеќе…]

Република Словенија усвои национална стратегија за отворен пристап до научни изданија и податоци од истражувања

logo_oa_slovenia_2Владата на Република Словенија ја усвои Националната стратегија за отворен пристап до научни изданија и податоци од истражувања во Словенија 2015-2020. Новата стратегија се покрена од процес на јавни консултации. [Прочитај повеќе…]

Недела на отворен пристап 2015 – Приклучете се!

OpenAccessWeekНеделата на отворен пристап, која се одржува во периодот 19 – 25 октомври ширум светот, е можност за академската и истражувачката публика да продолжат со откривање на потенцијалните придобивки од отворениот пристап, да се сподели стекнатото знаење со колегите и да помогне во инспирирањето на пошироко учество во поттикнувањето отворениот пристап да постане нова норма во образованието и истражувањето. [Прочитај повеќе…]

Најава: Отворена консултација: Анализа на законската рамка за образование и можностите за имплементација на отворените образовни ресурси

analysisНа 22.10.2015 (четврток), со почеток во 10.00 часот во ГЕМ Клуб во Скопје, ќе се одржи презентација на нацрт-верзијата на Анализа на законската рамка за образование и можностите за имплементација на отворените образовни ресурси. По презентацијата ќе следи отворена консултација во однос на заклучоците и препораките произлезени од оваа анализа. [Прочитај повеќе…]

Европска Недела на кодирање – Приклучете се!

enkЕвропскиот Code Week (Недела на кодирање), која се одржува во периодот 10 – 18 октомври,  е нова иницијатива која има за цел да ги доближи кодирањето и дигиталната писменост до сите на забавен начин.  [Прочитај повеќе…]

Институт за отворено лидерство 2: Пријавете се сега

LeadershipОваа година, Криејтив комонс и Мрежата за отворени политики го организираа првиот Институт за отворено лидерство (IOL). Институтот за отворено лидерство претставува програма за обука и поддршка што ги оспособува новите лидери заинтересирани за подготовка и спроведување на политика за отворено лиценцирање во рамки на нивните дисциплини. [Прочитај повеќе…]

Неуспевањето да се споделат јавно финансирани ресурси за високо образование е ‘неетички’

lock_button_apple_keyboardТрошењето на јавни пари за ресурси за високо образование кои не можат да се споделуваат јавно е на граница да се биде „неморален и неетичен“, беше изјавено на една конференција.

Кејбл Грин, директорот за глобално учење во Криејтив Комонс, организација која поттикнува отворено споделување на знаење, изјави дека да се прави „било што помалку” од инсистирањето за отворено лиценцирање на сите јавно финансирани образовни алатки, што значи да бидат бесплатно достапни и адаптирани за реупотреба, претставува „масовно трошење на пари”. [Прочитај повеќе…]

Студентите од Државниот Универзитет во Питсбург добија шанса да посетуваат предавања без учебници

7415855_GТрадиционалните учебници добиваат конкуренција во оваа дигитална ера.

Државниот Универзитет во Питсбург започна со пилот-програма за курсеви кои воопшто не користат учебници. [Прочитај повеќе…]