ФИНКИ и Карпош продолжуваат со онлајн едукација

Откако минатата недела образовниот процес „паузираше“ поради пандемијата, оваа недела ќе продолжи онлајн.

Пандемијата на коронавирусот мината недела ги затвори училиштата, средните школи и факултетите, но и покрај опасноста најголем дел од децата не беа во карантин. Со оглед на тоа дека барем во моментов кризата не изгледа дека ќе заврши за кратко време, најголем дел од образовните институции бараат нов начин за продолжување на наставата. Прв избор се чини дека ќе биде онлајн наставата, но и дел едукативните програми кои бидат достапни преку традиционалните медиуми како телевизијата.

[Read more…]

Препораки од УНИЦЕФ за учење од дома со користење на ООР

Со привременото затворање на училиштата, дигиталното учење од далечина, кога е технолошки можно, може да им помогне на децата да продолжат со учење дома. Образовните стручњаци ја обезбедија оваа листа бесплатни и слободни за користење дигитални платформи, апликации и содржини што може да бидат корисни.

Листата нема за цел да го замени учебниот материјал што го обезбедуваат училиштата и наставниците. Ова е листа на неформални извори на учење надвор од наставната програма. Повеќето се бесплатни, а за некои родителите треба да платат за дополнителни содржини или функции. [Read more…]

Активностите со училиштата во рамки на проектот „Отворени Образовни Ресурси“ одат онлајн!

По препораката на Комисијата за заразни болести при Министерството за Здравство, и затворањето на сите основни училишта, тимот кој го спроведува проектот „Отворени Образовни Ресурси“ во Фондацијата Метаморфозис започна со онлајн фокусирани активности поврзани со наставниот кадар од училиштата. Будно ќе ја следиме ситуацијата, и препораките од надлежните институции, па штом се овозможат безбедни услови за спроведување на обуките и презентации, ООР активностите во училиштата ќе продолжат.

[Read more…]

Одржани две нови ООР работилници во Шуто Оризари и Љубин

По повот „Неделата на отворено образование 2020“, тимот на ООР од Фондацијата Метаморфозис оствари презентација и работилница со наставниот кадар во училиштата „Дитурија“ и „Браќа Рамиз и Хамид“, во скопско Љубин и Шуто Оризари.

[Read more…]

Започна втората рунда работилници за основните училишта во рамки на проектот Отворени Образовни Ресурси

По повод меѓународната недела на Отворено Образование, која трае од 2 до 6 март оваа година, Фондацијата Метаморфозис и тимот кој го спроведува проектот „Отворени образовни ресурси“ организираше втори посети на основните училишта ширум државата. При овие посети на училиштата, ќе се одржи кратка презентација за веб-страницата www.oer.mk,отворање на профил на наставничката/наставникот, прикачување на ресурси, а потоа ќе следи и работилница на која присутните наставници и наставнички ќе можат да отворат сопствен профил, да преземат, но и прикачат отворен образовен ресурс. Воедно, присутните ќе имаат можност да научат повеќе за некои од најкористените алатки и софтвери кои можат да помогнат во создавање на креативните ООР.

[Read more…]