Прилог на Фондацијата Метаморфозис кон јавната консултација за нацрт-верзијата на Концепцијата за далечинско образование

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, одговорајќи на јавната покана од Министерството за образование и наука од 6 јули 2020 г. за Јавна консултација за нацрт верзијата на Концепцијата за далечинско образование, го подготви следното мислење врз основа на своите досегашни искуства и специјалистичка експертиза развиени преку проектите и иницијативите  Национална стратегија  за  развој на информатичко општество (2004-2005), Безбедно на интернет (2007-денес), Слободна култура – Криејтив комонс, Отворен пристап до академски содржини и европската мрежа Комунија (2007-денес), истражувањето Употреба на компјутери во образованието (2010), Отворени образовни ресурси (2012-денес),  Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – Критинк (2018-денес), Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда – ICEDA (започнат 2020 г.) и низа други претходни и тековни активности. [Read more…]

МОН: Јавна консултација за нацрт верзијата на Концепцијата за далечинско образование

Министерството за образование и наука, Министерството за информатичко општество и администрација, Бирото за развој на образованието, Центарот за стручно образование и обука, Државниот просветен инспекторат и Државниот испитен центар, во соработка со УСАИД, УНИЦЕФ, МЦГО, наставници од основните училишта, средните училишта и високо образовните установи во земјата, како и повеќе експерти од областа на образованието и ИКТ сферата, изготвија Концепт за развивање систем за образование од далечина во основните и во средните училишта во Република Северна Македонија.

[Read more…]

„Еко маало“ – онлајн друштвена игра за енергетска ефикасност на „Еко Логик“

Играта „Еко Маало“ кое ја изработи здружението на граѓани „Еко-логик“ е прва образовна друштвена игра за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Од денес играта е достапна на онлајн плаформата „Tabletopia“ и истата може да се користи на смарт уреди: аndroid и аpple, како и на компјутери.

„Целта на играта е да предизвика интерес за активности за сочувување на природата и преземање на акции, односно едукативната компонента е насочена кон енергетска ефикасност, здрави навики, забава во природа и во домот“ – велат од „Еко логик“

[Read more…]

Истражување: врсничко насилство меѓу младите во основните и средните училишта во Скопје

Околу половина од учениците во основните и во средните училишта во Скопскиот Регион или 48,3 отсто биле жртви на врсничко насилство или булинг, еднаш или повеќе пати во текот на изминатата школска година.

Фото: Ulrike Mai на Pixabay

[Read more…]

Видео-предизвик за младите: учествувајте и добијте Go Pro Hero 7!

Фондацијата Метаморфозис објавува CtrlZ предизвик за кратко видео на тема: Животот на младите по појавата на ковид-19.

Можат да учествуваат сите заинтересирани млади лица од 13 до 24 години.

Сè што треба да направите е да креирате кратко видео поврзано со тоа како ќе изгледаат секојдневните активности на младите по завршувањето на ковид-19 епидемијата. Како ќе изгледа образовниот процес, полагањето испити, потоа дружењето, прославите на родендени, забавите во диско, одењето во кино, на кој начин ќе се одвиваат состаноците со партнерите, летните и зимските одмори, како ќе се спортува. [Read more…]