МОН: Јавна консултација за нацрт верзијата на Концепцијата за далечинско образование

Министерството за образование и наука, Министерството за информатичко општество и администрација, Бирото за развој на образованието, Центарот за стручно образование и обука, Државниот просветен инспекторат и Државниот испитен центар, во соработка со УСАИД, УНИЦЕФ, МЦГО, наставници од основните училишта, средните училишта и високо образовните установи во земјата, како и повеќе експерти од областа на образованието и ИКТ сферата, изготвија Концепт за развивање систем за образование од далечина во основните и во средните училишта во Република Северна Македонија.

[Read more…]

„Еко маало“ – онлајн друштвена игра за енергетска ефикасност на „Еко Логик“

Играта „Еко Маало“ кое ја изработи здружението на граѓани „Еко-логик“ е прва образовна друштвена игра за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Од денес играта е достапна на онлајн плаформата „Tabletopia“ и истата може да се користи на смарт уреди: аndroid и аpple, како и на компјутери.

„Целта на играта е да предизвика интерес за активности за сочувување на природата и преземање на акции, односно едукативната компонента е насочена кон енергетска ефикасност, здрави навики, забава во природа и во домот“ – велат од „Еко логик“

[Read more…]

Истражување: врсничко насилство меѓу младите во основните и средните училишта во Скопје

Околу половина од учениците во основните и во средните училишта во Скопскиот Регион или 48,3 отсто биле жртви на врсничко насилство или булинг, еднаш или повеќе пати во текот на изминатата школска година.

Фото: Ulrike Mai на Pixabay

[Read more…]

Видео-предизвик за младите: учествувајте и добијте Go Pro Hero 7!

Фондацијата Метаморфозис објавува CtrlZ предизвик за кратко видео на тема: Животот на младите по појавата на ковид-19.

Можат да учествуваат сите заинтересирани млади лица од 13 до 24 години.

Сè што треба да направите е да креирате кратко видео поврзано со тоа како ќе изгледаат секојдневните активности на младите по завршувањето на ковид-19 епидемијата. Како ќе изгледа образовниот процес, полагањето испити, потоа дружењето, прославите на родендени, забавите во диско, одењето во кино, на кој начин ќе се одвиваат состаноците со партнерите, летните и зимските одмори, како ќе се спортува. [Read more…]

Археолошкиот музеј објави онлајн тура низ локалитетот „Тумба Маџари“

Археолошкиот музеј на Република Северна Македонија објави онлајн тура на отворениот музеј “Неолитското село” во археолошкиот локалитет Тумба Маџари во Скопје, кој е затворен за посетители согласно здравствените протоколи поради корона вирусот.

[Read more…]