Квалитетно онлајн образование со користење на Отворени образовни ресурси

Тимот на Отворени Образовни Ресурси во рамки на Фондацијата Метаморфозис од Скопје ги повикува сите наставнички, наставници, целиот наставен кадар, и стручните служби во училиштата на заедничка солидарност и акција. Квалитетното образование за сите ученици не смее да биде запоставено и во околностите во кои се наоѓаме денес. Преку користење, но и споделување на нашите образовни ресурси (лекции, вежби, презентации, итн.), се осигуруваме дека сите ученици добиваат слободно, бесплатно, но и квалитетно образование – без оглед на нивното место на живеење, социјален статус, или јазикот на наставата.

Во таа насока, веб страницата на Отворени образовни ресурси ќе остане слободна и бесплатна за користење, и ќе служи како локација каде наставниците и наставничките можат да отворат свој профил, прегледаат и превземат ресурси, но и да прикачат свои, соодветни лиценцирани, односно, отворени и бесплатни за користење во настава.

изворна фотографија на Plush Design Studio, @plushdesignstudio

[Read more…]

Кој не се плаши од дигиталното образование? Естонија ги споделува своите алатки за дигитално образование

Естонија, држава лидер за образование во Европа (бр. 1 на тестот ПИСА во Европа), објави дека сака да ги сподели сите свои алатки за дигитално образование за поддршка на образовните системи на другите земји за време на кризата КОВИД-19. Списокот на алатки кои се меѓународно достапни се тука: http://education-nation.99math.com/

Од денес, сите училишни објекти во Естонија се затворени. Наставата и учењето се префрлени на Интернет.

„Кој не се плаши од дигиталното образование? Учењето и предавањето дигитално се предизвик дури и во нормални околности. Сепак, за време на појавата на КОВИД-19, дигиталното образование е единствената опција “, рече Март Лајдметс, генерален секретар на Министерството за образование и истражување на Естонија.

[Read more…]

ФИНКИ и Карпош продолжуваат со онлајн едукација

Откако минатата недела образовниот процес „паузираше“ поради пандемијата, оваа недела ќе продолжи онлајн.

Пандемијата на коронавирусот мината недела ги затвори училиштата, средните школи и факултетите, но и покрај опасноста најголем дел од децата не беа во карантин. Со оглед на тоа дека барем во моментов кризата не изгледа дека ќе заврши за кратко време, најголем дел од образовните институции бараат нов начин за продолжување на наставата. Прв избор се чини дека ќе биде онлајн наставата, но и дел едукативните програми кои бидат достапни преку традиционалните медиуми како телевизијата.

[Read more…]

Препораки од УНИЦЕФ за учење од дома со користење на ООР

Со привременото затворање на училиштата, дигиталното учење од далечина, кога е технолошки можно, може да им помогне на децата да продолжат со учење дома. Образовните стручњаци ја обезбедија оваа листа бесплатни и слободни за користење дигитални платформи, апликации и содржини што може да бидат корисни.

Листата нема за цел да го замени учебниот материјал што го обезбедуваат училиштата и наставниците. Ова е листа на неформални извори на учење надвор од наставната програма. Повеќето се бесплатни, а за некои родителите треба да платат за дополнителни содржини или функции. [Read more…]

Активностите со училиштата во рамки на проектот „Отворени Образовни Ресурси“ одат онлајн!

По препораката на Комисијата за заразни болести при Министерството за Здравство, и затворањето на сите основни училишта, тимот кој го спроведува проектот „Отворени Образовни Ресурси“ во Фондацијата Метаморфозис започна со онлајн фокусирани активности поврзани со наставниот кадар од училиштата. Будно ќе ја следиме ситуацијата, и препораките од надлежните институции, па штом се овозможат безбедни услови за спроведување на обуките и презентации, ООР активностите во училиштата ќе продолжат.

[Read more…]