Carryhealthy.com
Pharmshop.biz
Pharmausabuyonline.com
Ivantagehealth.net
ushealthworks.net
orderpharmaonline.com
implantologiadentalepisa.com
Pharmapillsdiscount.com
Lifestore24x7.com
Pharmashopbiz.com
generic viagra cialis levitra cheap
how to buy viagra in canada online
prednisone online kopen
cialis one day online
levitra generico vendita online
where to buy viagra nz
prednisone purchase canada
cheap viagra cialis levitra
levitra generico vendita online
where to buy viagra nz
prednisone purchase canada
cheap viagra cialis levitra

Научете повеќе за пократко време: Приспособени алатки за ученици со недостаток на внимание

SchoolУчениците со хиперактивност и недостаток на внимание и други потешкотии во учењето имаат потреба од посебни стратегии на учење, активности и ресурси за да се осигура нивниот успех при учење. Еден од начините да се овозможи ова е да се искористат отворените образовни ресурси (ООР) –  збирка од образовни материјали која учениците и учителите можат да ја прелистуваат, целосно бесплатно или со мал надомест и да пронајдат активности кои одговараат за нив.

Пронајдете и користете отворени образовни ресурси

ООР вклучува широк дијапазон на ресурси, примарно електронски, но исто така и печатени, кои можат да се користат за подучување, учење или истражување. Дијапазонот на ООР вклучува:

  • Алатки за подучување како што се силабуси, квизови и алатки за процена.
  • Содржини за учење како што се учебници, прегледи на курсеви и образовен софтвер.
  • Апликации за учење, како што се игри и симулации.

Веб локации како што се EdutopiaiTunes U, и OER Commons служат како онлајн водичи и складишта за пронаоѓање на овој тип на ресурси.

Еве некои од начините на кои ООР можат да помогнат на учениците со хиперактивност и недостаток на внимание или други потешкотии во учењето.

Визуелизации и визуелни помагала

Една стратегија препорачана од Helpguide.org за подучување на ученици дијагностицирани со хиперактивност и недостаток на внимание е потенцирање на визуелизациите и визуелните помагала, како што се графикони, фотографии, обележување со бои и помагала. Еден пример за популарен отворен образовен ресурс кој може да се користи е Picto-Selector, бесплатна онлајн алатка за создавање визуелни ресурси која ја користат многу родители и наставници. Picto-Selector им овозможува на корисниците да пребаруваат низ архива од 28,000 илустрации кои можат автоматски да се подредуваат во колони и редови и повторно да се искористат како шаблони.

Други онлајн колекции на корисни визуелни помагала во форма на ООР можете да пронајдете користејќи ги веб локацитие како Autism Speaks и Pinterest.

Ангажирачки образовни игри

Друга препорачана стратегија за подучување на ученици кои имаат хиперактивност и недостаток на внимание е користењето на образовни игри за да се ангажира вниманието на детето. Два OОР од оваа област вклучуваат:

  • BusyTeacher.org: Овој веб сајт нуди многу корисни ресурси, вклучувајќи и онлајн алатка каде родителите и наставниците можат да создадат нивни игри со пребарување на зборови кои можат да се испечатат.
  • PBS KIDS: Овој веб сајт нуди голема колекција на образовни игри и апликации.

Материјали за учење приспособени за хиперактивност и недостаток на внимание

Пократки материјали за учење и тестирање се добри за деца со хиперактивност и недостаток на внимание, кои губат интерес при поголеми, покомплицирани презентации. На пример:

  • YouTube каналот на еден корисник вклучува двеминутен туторијал на основна атомска структура со кој го пренесува поголемиот дел од материјалот кој би бил покриен со цело поглавје од еден учебник.
  • Сајтот CK-12 нуди библиотека од такви ресурси, вклучувајќи бесплатни онлајн учебници, картички, симулации и примери од секојдневието категоризирани по предмет и тема.
  • Сајтот Classroom Aid (Помош во училницата) овозможува пристап до голем избор на дигитални образовни материјали.
  • Free High School Textbooks Internet Library (Интернет библиотеката на бесплатни учебници за средно образование) овозможува памфлети од една страница на широк дијапазон од образовни предмети и теми.

Извор: Additude Mag

Кажи што мислиш на темава

*